Natur
Våtmarksprojekt
Våtmarksprojekt: Vattenblänk för mera liv och mångfald
Under året har Krokomskretsen och initiativtagaren Eva Rappe arbetat med att anlägga en våtmark för grodor och salamandrar som tyvärr minskar i antal. Dessa behöver både land- och vattenmiljöer för sin överlevnad. Mindre vatten och grunda områden i våtmarken innebär att vattnet snabbt blir varmt som i sin tur ger en gynnsam utveckling för ägg och yngel.
Långgrunda kanter och solinstrålning är också fördelaktiga. Grodor övervintrar i frostfria gömställen och gropar på en meter med tegelpannor, stenar, löv och död ved brukar uppskattas. Salamandrar gynnas av stor andel lövskog och betesmarker. Groddjur äter till exempel myggyngel och bladlöss. Även miljön kring våtmarken är viktig, det bör finnas stubbar död ved, stensamlingar och lövförna. Projektet ska genomföras genom LONA (Lokala naturvårdsprojekt), Naturskyddsföreningens projekt Tid för våtmark samt även Krokomskretsen har stöttat projektet.
Under hösten kommer grävning att påbörjas för att skapa en så gynnsam miljö som möjligt. Förhoppningen är att vi sedan ska kunna studera dem och att de ska gilla sitt nya tillhåll (och gärna bli många fler).
Har du tips eller vill veta mer? Ring Eva 073- 18 18 300
Lärdomar:
Ta hjälp av någon som kan våtmarker. Nordic Gamekeeper AB som hjälpte till i detta projekt hittade ett mycket lämpligt ställe där 1 ha våtmark skulle ha kunnat anläggas för väldigt lite pengar. I detta fall kunde inte platsen användas på grund av två s.k. Dikningsföretag som satte stopp för projektet. Min erfarenhet av dikningsföretag är att det är mycket svårt att få det godkänt att ändra användning hos Mark och Miljödomstolen. Det innebar att vi istället fick anlägga våtmarken på en annan plats.
Träffas på plats. Idealet vore att våtmarksexpert, projektledare och entreprenören träffas på plats samtidigt. Skriv gärna ner vad ni pratar om och bestämmer.
Försök att hitta lämpliga ställen som är blöta och där topografin gör att det krävs mindre arbete för att höja vattennivån. Gärna mark som tidigare varit utgrävd där små insatser ger stora resultat. Här är en expert mycket värd för att projektet ska bli lyckat men också för att hålla nere kostnaden.
Använd träd och stenar som finns på platsen. Spara träd, både ”döda” och levande för att gynna mångfald. Spara träd på platsen som sittpinnar för fåglar.
Pengar går åt snabbt när grävmaskin och kanske Dumper behövs. 2000 kr timmen (nov 2021). Anlita en entreprenör som känns bra att samarbeta med och var noga med att beskriva målbilden. Var tydlig med mått och lutning mm. Vad är t ex långgrunt? Jag insåg att det är viktigt att använd mått, t.ex. 1 meter lutning på 10 meter sträcka. Entreprenören kallade en långgrund slänt för lat.
Jag lärde mig att jag inte var tydlig nog och att vi kanske inte pratade nog mycket trots allt prat, men resultatet blev ändå väldigt bra. En grävmaskin hinner otroligt mycket på kort tid och det är bra att stämma av ofta om det finns möjlighet.
Läs på, skaffa kunskap om både våtmark och speciell djurart – om syftet är att gynna någon speciell djurart. Denna våtmark var utformad främst för grodor och Salamandrar och eftersom platsen är i Norrlands inland så var det viktigt att vattnet låg i sol och inte är för stort utan snabbt värms upp så att djuren hinner utvecklas. Området har tidigare hyst många grodor och några Salamandrar, men de har successivt försvunnit. Nu hoppas vi på återhämtning.